Blog (archief)

BazAHAr

Gezelligsfeervol en voor herhaling vatbaar waren de meest gehoorde reacties na het eerste circusfestivalletje in Achel. Prettig om er als Herr Director deel van te mogen uitmaken.

 

In de geborgenheid van een pipowagen…

In de geborgenheid van een pipowagen en in goed gezelschap van Griet, die (ook op aanvraag) liedjes zong, mogen vertellen. Het verhaal dat bij het tekeningetje of voorwerp hoorde dat de mensen kozen. Rond de warmte van een kleine stoof, droog voor het druilerige van de regen; zo vulde ik de Week van de Amateurkunsten in. Voor herhaling vatbaar!

 

Still crazy after all those years?

Dat we dat nog mogen meemaken… In het 25e jaar van ons Wannes-bestaan.

Ik vertelde ooit al een keer op de scene van de Vlaamse Opera in Gent. En bij valavond, op een weide bij een kampplaats. (Telkens er een spot aanging -we speelden Duivenvoer–  zag je de warme spot de avonddauw doen verdampen). Ik vertelde ooit van Oud naar nieuw. (1994-1995). Ik mocht meedoen met het Don Quichote-evenement van Gil Geron, Rode Kruis-stickers verkopen aan prinses Astrid, en mocht me zo vaak in Bokrijk in de kijker werken (samen met Sandra Nallaerts op de foto als eindshot voor Vlaanderen Vakantieland). Ik werd gevraagd een grote baas van Janssen Pharmaceutica mee op pensioen te zetten en mocht met Jill Peeters een campagne opstarten. En naast minister Kelchtermans en de betreurden Bob de Richter en Steve Stevaert Actie Mierenhoop op gang schieten. Ik opende met Jonas CC de Djoelen in Oud-Turnhout. (Bijzonder: waar je ook stond, wat je ook aanraakte, waar je ook rook: alles was en zag en rook spiksplinternieuw). Ik was er bij toen de Kinderprovincieraad in Limburg werd opgestart en zag Nonkel Bob nog glunderen in de schaduw van de St Rombouts. Ik verzamelde bijna 10.000 handtekeningen voor de Jubilee 2000-campagne en had ze bijna persoonlijk aan de G8 in Keulen mogen overhandigen. Ik noem maar een paar herinneringen uit de reeks waarbij ik dacht: “Zie me hier staan…”

Nu ga ik een middernachtvoorstelling brengen met HoeHou. Een school houdt een 24u-marathon en met Bart ga ik hun wakker maken… of beter: wakker houden?  Leuk detail: de voorstelling werd geboekt voor… Veurne begot: de regio waar mijn wortels liggen. (Mie voader es van Bachten de Kupe)! Is het dan toch waar wat speelpleiners me ooit lieten horen: still crazy after all those years!

 

Crowdfunding als redding voor Asjemenou

U hebt er vast al van gehoord. Vele mensen die door middel van een klein bedrag een bepaald project kans op slagen geven. (Recent werd een elektriciën uit Brussel zijn auto tijdens een nationale manifestatie in brand gestoken, auto vervangen dankzij crowdfunding). Graag willen wij u, beste lezer, laten weten dat we een crowdfunding willen opstarten voor ons meest verse project Asjemenou. Bij gebrek aan subsidies is het moeilijker om de voorstelling volwaardig te ontwikkelen en te laten groeien. Een kleine vrijblijvende bijdrage kan het verschil maken. Als u dat wenst, vermelden we u graag op een lijst met donateurs. Indien niet, houden we u gewoon op de hoogte van tussentijdse stappen en bent u ere-genodigde op eender welke voorstelling, waar ook te lande.

Uw bijdrage is welkom op IBAN BE11 7352 0123 2548 (BIC KREDBEBB) van de vzw Sweet Chestnut Productions. Vergeet niet als vermelding ‘Crowdfunding Asjemenou’ te schrijven. Met dank voor uw steun!

 

Pitten! blijft actueel

Verbazend hoe een verhaal brandend actueel kan blijven. Naar aanleiding van een vraag om Pitten! te komen brengen op een dag rond RESPECT, verwonder ik er me over hoe bruikbaar Pitten! blijft. Ontstaan na een bezoek aan KTA II in Hasselt, toen ik er de vraag liet vallen: “Wat zou Robby meemaken als hij naar de middelbare school gaat?”. Kansarmoede en (gebrek aan/nood aan) respect gaan hand in hand. Daarom dat ik het graag nog eens in de etalage plaats. Voor meer info kijk je best eens onder aanbod.

 

Asjemenou. Nieuw aanbod voor de lagere school.

In de gezellige drukte van het eerste VLACO kringloopfeestival ging Asjemenou in première. De rijke is veel rijker dan gedacht. De knecht veel slimmer dan gedacht. Hun tuin: een wereld vol van wonderen. Niet van je stoel af donderen!

Bekend volk dat -toevallig of niet- even langsliep. Bruikbare feedback. De eerste confrontatie met het publiek. Nu kunnen we pas echt beginnen schaven. Uitwerken. Bijsturen.  Scholen waar we een try out mogen komen doen, moeten zich maar even melden.

Proficiat aan Bart, die bijna helemaal uit zijn comfortzone van percussie en ritmiek wordt weggehaald naar woord en expressie. Speciale dank ook aan Glenn, die bij deze productie instond (instaat?) voor licht en geluid, aan Frauke van FrokkiesBrokkie, voor hun betrokkenheid en meedenken.

Nog even afwachten in welke mate het project wordt erkend als Klein Duurzaam Project van de provincie Limburg en of er organisaties met ons in zee willen gaan. Want pas dan kunnen we voluit van wal steken.

 

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

Na een paar prettige contacten met VLACO vzw wordt een nieuw register geopend in de geschiedenis van Wannes’ Verteltheater. In functie van het eerste kringloopfe(e)stival maken we Asjemenou: een voorstelling voor 6 tot 9 jarigen waar we door middel van verhaal en spel, eenvoudige percussie en poppenspel de verwondering willen delen voor wat als vanzelfsprekend wordt ervaren: de biologische kringloop en haar volautomatische bijdrage aan de verduurzaming van de natuurlijke grondstoffen. En van eigens dat PercussieBart weer mee op pad gaat! Hopelijk bieden Koning BoudewijnStichting (Fonds Duurzaam Afval- en Energiebeheer) en Provincie Limburg wat extra voedingsbodem voor de leefbaarheid van dit Klein Duurzaam Project. Kom kijken op 11 mei, naar de eerste podiumwaardige experimenten van deze nieuwe uitdaging.

 

Dag Anne! En tot ziens!

Met behoorlijk wat persaandacht, eenbezoek aan de burgemeester, een interview met Radio 2, waar reporter Jolien de schoenen uitdeed om haar interview te doen, een bezoek aan Creazie, Anne’s aanwezigheid tijdens de voorstelling voor Ter Engelen in Maaseik -ook Bart en ik op blote voeten!- liep het driedaags bezoek van Anne aan België af. We wuifden haar uit aan de grens van Molenbeersel, richting Weert. Maar we gaan elkaar nog zien, dat staat vast. De nieuwe contacten maken het netwerk alleen maar groter en hechter. En het verslag op haar eigen blog, Anne loopt langzaam hard, knettert van enthousiasme en gelijkgezindheid. Zoiets smaakt naar nog en naar meer!

 

Drie verhalen met hetzelfde thema

Goede respons gekregen op onze persconferentie: Anne loopt langzaam hard, die zelf geen boodschap heeft, maar aan wie mensen blijkbaar een boodschap hebben. Toon Eerdekens die van zich laat horen door de bron aan te pakken. En ikzelf die met HoeHou.www.Tfol een bijdrage wil leveren aan bewustwording van ons afvalprobleem. Hele fijn contacten gehad en weerklank in kranten en op radio.

 

Aangename kennismaking

Dat zeg je dan, als je elkaar voor het eerst in levende lijve ontmoet. Aangename kennismaking. Maar eigenlijk kenden we elkaar al. Via elkaars website. Als elkaars followers. Nu dus voor het eerst in het echt. Het voelde aan alsof het een weerzien was. Je weet wel: dat gevoel dat je hebt bij ontmoetingen met geestesgenoten. Morgen doen we elk ons verhaal aan de pers. Benieuwd wat het wordt.

 

Bijzonder trio

In de week van 25 november krijg ik bezoek van Anne. Anne loopt van dorp naar dorp,  van stad naar stad op haar blote voeten. Ondertussen raapt ze al het zwerfvuil op. Het is haar manier om Nederland bewust te maken van het zwerfvuilprobleem. Op onze uitnodiging steekt ze de grens over als ze van Valkenswaard naar Budel loopt en komt even op adem in Huis Campinor. Misschien dat ze een voorstelling bijwoont. Er is in elk geval tijd voor een afspraak met Toon Eerdekens, de afvalkunstenaar die focust op plastic zwerfvuil. Een mooie gelegenheid tot uitwisseling van ideeën. http://www.annelooptlangzaamhard.nl, stopdewegwerpwaanzin en HoeHou.www.Tfol. Dat wordt een bijzonder trio. Drie engagementen aan dezelfde tafel en samen op één foto. Wie komt ’em maken, die foto?

 

Een bijzondere ervaring

Met een prettig gevulde agenda, het krijgen van ‘weer wat regelmaat’ en met prettige projecten in het vooruitzicht, is het des te frappanter dat sommige ervaringen er boven uit steken. Zo blijft het speelplezier maar toenemen bij het ten tonele brengen van HoeHou.www.Tfol. En was het een bijzondere ervaring op de Zuidschool te Antwerpen om simultaan vertaald te worden door een gebarentolk.

 

Een update…

Ik ben niet de beste blogger. Nu is het echt wel lang geleden dat ik nog iets gepost heb. Tijd voor een kleine update.

We kregen subsidie vanwege de provincie Limburg voor het aanpassen van HoeHou.www.Tfol#pupilzzz aan de verschillende graden van het secundair onderwijs. Gretel van Roulé is daar hard voor aan het werk. En Circuze ontwierp een bache voor de aanhangwagen: een duurzame manier van publiciteit. Ook dat werk is in uitvoering.

Er was een prettig contact met Vlaco, met het oog op een kort verhaaltje, te spelen op het recyclageFEESTival, 11 mei 2013 in Park Spoor Noord te Antwerpen. Uiteraard mag (wat ons betreft) daar een samenwerking uit voortvloeien, die uitmondt in een programma voor kleuters en de lagere jaren van de lagere school. Komt dat zien!

Tot slot is het gezellig druk met optreden. Een extra lesdag op school legt geen druk op onze kalender. Wannes’ karretje bolt weer se best en percussieBart zit mee aan boord!

 

Sprankelende samenwerking

Daar word ik zo blij van: van vonken die overslaan! Toon Eerdekens kreeg een nieuw idee. Een schandpaal in elke Limburgse gemeente. Bekleed met plastic (zwerfvuil). Radio 2 reageerde en belde Toon op voor meer info. Die kon melden dat de burgemeester van Ham al had toegezegd. Maar zo’n actie vraagt toch om voorbereiding? Om bewustmaking. Ok, ik spreek voor eigen winkel, maar dan is HoeHou.www.Tfol#Kidzzz toch gesneden brood? Met als naverwerking een sessie eco-percussie en een workshop schandpaal maken. Het concept is klaar. Is het ijzer ook heet? We gaan er mee aankloppen bij de Limburgse gedeputeerde voor milieu..

En bij Limburg.net… Limburg neemt het voortouw in de strijd tegen de plastic (soep)? Let’s go for it!

 

We waren er bij! En we deden mee!

Ah ja… Als je het staat te verkondigen in klas en op een podium, dan doe je wat je kan doen.. “Voor het slagen van het kwade is er niets anders nodig dat de mensen niets doen,” aldus M. L. King. “Het kwaad wordt niet gehinderd door een zwijgende menigte. Als mensen alleen maar sporten, voor hun huishouden zorgen, naar school gaan, verandert er niets.” Zingen is dus een waardig alternatief voor die zwijgende menigte! Sing for the climate in Overpelt!

https://www.youtube.com/watch?v=XK2oCBZNTmM

 

 

(onder constructie)